T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu ‘Geleceğin Teknoloji Yıldızları’ programı kapsamında geleceğin mühendislerinin, teknoloji girişimcilerinin ve bilim adamlarının yetiştirileceği 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına karar verilmiştir. Sürecin 4 aşamada tüm ülke genelinde tamamlanması hedeflenmektedir. Geleceğin Teknoloji Yıldızları programına dâhil olan ortaokul ve lise seviyesindeki öğrenciler, Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri, Mobil Uygulama, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Yapay Zekâ ve İleri Robotik alanlarında 24 ay derinlemesine eğitim alacak ve ilgili eğitimler sonrasında 12 ay süresince takım arkadaşları ile birlikte kendi projelerini üreteceklerdir.

Eğitmenlik başvuru duyurularından nasıl haberdar olabilirim?

İlgili eğitimlerin başlangıç ve bitiş tarihlerine bağlı olarak belirli tarihlerde eğitmenlik duyurularına çıkılmaktadır. Deneyap Türkiye eğitmenlik başvuru duyurularından haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı ve deneyapturkiye.org sitemizi takip edebilirsiniz. Duyuru süreçlerinde e-posta ile bilgilendirilmek için buraya tıklayın.

Deneyap eğitmenliğine başvurmak için hangi adımları izlemeliyim?

Eğitmenlik başvurusu için başvuru adımlarını görebileceğiniz bilgilendirme videosunu izleyebilirsiniz.

Eğitmenlik başvuru sonucumu nereden öğrenebilirim?

Eğitmenlik başvuru sonucunuzu www.deneyapturkiye.org adresi üzerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca, sonuçlar açıklandığında cep telefonu numaralarınıza ve e-posta adreslerinize bilgi mesajı iletilecektir.

Deneyap eğitmenliğine kimler başvuru yapabilir?

Duyuruya çıkılan eğitmenlik alanı ile ilgili tercihen üniversitelerin ilişkili bölümlerinde okuyan lisans ya da lisansüstü üniversite öğrencileri, mezunları, alanla ilgili öğretmenler ve sektörde çalışan alan uzmanları başvuru yapabilir.

Deneyap eğitmenlerinden hangi yetkinliklere sahip olması beklenir?

Eğitmenlerin eğitmenlik başvurusu alınan alanlarla ilgili yayınlanan eğitmenlik şartnamesindeki yetkinliklere sahip olması beklenmektedir. Her eğitim başlığı için belirlenecek eğitmenlerde aranılan teknik ön şartlar birbirinden farklıdır.

Deneyap Eğitmeni olabilmek için hangi aşamalardan geçmek gerekiyor?

Adayların www.deneyapturkiye.org sitesi üzerinden yapmış olduğu başvurunun ardından; “Ön Değerlendirme”, “Teknik Değerlendirme”, “Yetkinlik Bazlı Değerlendirme”, “Yüz Yüze Değerlendirme ve “Eğitmen Eğitimi” aşamalarından başarıyla geçmesi beklenmektedir. *Eğitmen belirleme aşamaları eğitim alanına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Eğitmen belirleme aşamalarının detaylarını incelemek için tıklayın.

 

Eğitmen eğitimlerine nasıl dahil olabilirim?

Eğitmen belirleme aşamalarından “Yüz Yüze Değerlendirme” aşamasını başarıyla tamamladığınız takdirde eğitmen eğitimine dahil olabilirsiniz. Adayların eğitmenlik yapabilmeleri için eğitmen eğitimi dahil olmak üzere tüm aşamaları tamamlaması gerekmektedir.

Eğitmen eğitimleri nerede düzenleniyor?

Eğitmen eğitimi, ilgili eğitim içeriğinin gerektirdiği duruma göre ilinizdeki Deneyap atölyelerinde ya da il dışındaki bir eğitim merkezinde kamp olarak ya da çevrim içi platformda gerçekleşmektedir.

Eğitmen eğitimlerinde hangi eğitimleri alacağım?

Eğitmenler, eğitmen eğitimleri kapsamında eğitim alanı ile ilgili müfredat ve ders içeriklerine paralel olarak hazırlanan “Pedagojik Alan Bilgisi” ve “Uygulamalı Teknik Eğitimleri”ni almaktadır.

Eğitmen eğitimleri için herhangi bir ücret talep ediliyor mu?

Eğitmen eğitimleri ücretsizdir. .

Eğitmenlik süresi ne kadardır?

Deneyap eğitmenliğinde her eğitim başlığı için dönemsel eğitmenler belirlenmektedir. Kişi, ilgili eğitimin süresi kadar eğitmenlik yapmaktadır. Bir sonraki eğitimde eğitmenlik yapabilmek için başvurusunu güncellemelidir.

Her bir eğitim alanı için eğitim süreci değişmektedir.Eğitim sürelerine dair bilgi almak için tıklayın.

Eğitmen ödemeleri ne şekilde yapılmaktadır?

Eğitmen ücretleri, verilen eğitim için saat bazlı olarak hesaplanmaktadır. Ödemeler aylık olarak gerçekleştirilmektedir.

Deneyap eğitmeni olabilmenin yükümlülükleri nelerdir?

Adayın tüm başvuru sürecinde; süreci takip etmek, formda istenilen bilgileri zamanında doğru ve eksiksiz olarak doldurmak ve gönderilen e-postaları takip etmesi beklenmektedir.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitmen olabilmek için adayın belirlenen tüm aşamaları başarı ile tamamlanması beklenmektedir. Herhangi bir aşamayı eksik bırakan adaylar eğitmen olamamaktadır.

Deneyap eğitmenlerinin yükümlülükleri nelerdir?

Belirlenen eğitmenlerin, alınan eğitmen eğitiminin ardından Deneyap öğrencilerine eğitim vermesi beklenmektedir. Eğitmen olarak seçilen kişilerin, eğitime başlamadan önce alınan eğitim karşılığında ders vereceğinin beyan edildiği Eğitmenlik Sözleşmesi’ni imzalaması gerekir.

Komisyonun görevlendirilmesi durumunda gerçekleştirilecek proje şenliğine/yarışmasına veya da bu tür etkinliklerde yer alması beklenmektedir.

Eğitim sonunda herhangi bir belge alabilecek miyim?

Eğitim sonunda eğitmenlere katılım belgesi verilmektedir.

Zaruri durumlardan dolayı şehir değişikliği yaptığım takdirde eğitmenlik için kazandığım hak geçersiz mi olacak?

Bu durumda ilgili merkeze e-posta yolu ile durumunuzu gösteren bir belge ile bilgilendirme yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki durumlara bakılarak değerlendirme yapılacaktır.

1)Nakil talep edilen atölyede uygun kontenjan olması durumu,

2)Geçiş yapmak istediğiniz ilde Deneyap Teknoloji Atölyesinin olma durumu

3) Geçiş yapmak istediğiniz ilde bulunan Deneyap Teknoloji Atölyesindeki eğitim sürecine eğitim alanınızın uygun olması durumu

Zaruri durumlardan dolayı eğitim verirken devamsızlık yaptığım takdirde ne olacak?

Eğitmenlerin mücbir bir sebep olmaksızın (tayin, atama, ileri derecede sağlık problemi) eğitmeni oldukları derse, ders bitimine kadar devam etme zorunluluğu vardır.

Eğitmenlere, eğitmeni oldukları derslere %20 oranında devamsızlık yapmaları halinde katılım belgesi verilmemektedir. Eğitmenler, devamsızlık durumlarında sebebini belgeleyerek (sağlık raporu, görevlendirme yazısı, tayin, atama durumu belgesi) il idari sorumlusuna teslim etmelidir.

Eğitmenlere her bir ders kapsamında %30 oranında devamsızlık yapmaları halinde bir daha eğitmen olma hakkı verilmemektedir.

Öğrenci Seçme Sınavları neden her yıl yapılmıyor?

Deneyap eğitim programı zaman açısından uzun dönemli olup içerik açısından oldukça geniş ve teknik bir müfredata sahiptir. Fiziki yeterlilikler kapsamında eğitime başlayan bir sınıf 2 sene boyunca eğitim almakta, bu sebeple sınıfların 2 senelik kapasitesi dolmaktadır. Böylelikle ilgili sınıf mezun olmadan yeni öğrenci alınamamaktadır.

Sınav başvurusunda sınıf seviyesi limiti olmasının nedeni nedir?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitimler “Ortaokul” ve “Lise” grubu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ortaokul ve Liseye yeni başlayan öğrenciler okullarından mezun olana kadarki 3 sene boyunca Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim alırlar. Ara sınıf öğrencileri Deneyap eğitimlerini tamamlayamadan mezun olmaktadır.

Sınav Başvuru Kılavuzu'nda belirtilen sınıflar haricindeki sınıflar sınava başvuru yapabilir mi?

Öğrenci Seçme Sınavlarına 4. Sınıf, 5. Sınıf, 8. Sınıf, Lise Hazırlık Sınıfı ve 9. Sınıf öğrencileri başvurabilir. Bu sınıf düzeyi dışında başvuru yapan adayların başvurusu geçersiz sayılacaktır.

Sınava nereden başvuru yapabilirim?

Adayların elektronik ortamda yapılacak olan öğrenci seçme sınavına (e-sınava) ön başvurularını www.t3kys.com sitesi üzerinden alınmaktadır.

Başvuru esnasında nelere dikkat etmeliyim?

‘Başvuru Şartları’ bölümünü ve ‘Sınav Başvuru Kılavuzu’nu dikkatlice okumalısınız. Başvuru esnasında hatalı ve eksik bilgi girmemelisiniz. ‘Sınav Başvuru Kılavuzu’nu okumak için tıklayınız

Başvuru esnasında eksik / hatalı bilgi girdim. Ne yapmalıyım?

‘Başvuru Güncelle’ butonuna tıklayarak bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.

Sınav için ücret ödemem gerekir mi?

Hayır, sınav başvurusunda ücret talep edilmemektedir.

Ön başvurumu tamamladım. Şimdi ne yapmalıyım.?

Ön başvurular tamamlandığında sınav yeri ve seans seçimi yapmalısınız. KYS sisteminden sürecin takibini sağlayınız.

'Sınav Kılavuzu ve Kuralları' belgesindeki Sınav Kuralları bölümünü dikkatlice okuyunuz. 'Sınav Kılavuzu ve Kuralları'nı okumak için tıklayınız. (başvuruya çıktığımızda bağlantı linki vereceğiz)

Sınav yeri ve seans seçimini ne zaman yapacağım?

Ön başvurular tamamlandığında sınav yeri ve seans seçiminizi yapabilirsiniz.

Sınav günü ne yapmalıyım?

Yanınızda ‘Sınav Giriş Belgesi’ ve geçerli bir Kimlik Belgesi ile sınava gireceğiniz adreste sınav saatinden en az 1 saat önce bulunmalısınız. Sınav başladıktan sonra adaylar sınava alınmayacaktır.

Sınav için önceden çalışmamız gereken kaynak kitaplar veya konular var mı?

Sınav sorularında muhakeme, verileri okuyabilme ve yorumlama, çıkarım yapabilme, problemi tespit edebilme, kritik düşünebilme, araştırma yapabilme ve değişken belirleme becerileri ölçülür. Sınav, bilgilerin değil becerilerin ölçüldüğü sorular içerir.

Sınavda kaç soru sorulacak?

Sınavda Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür konularından toplam 40 (kırk) adet soru sorulacaktır.

Sınav süresi ne kadar?

Adaylara 100 (yüz) dakika sınav süresi verilecektir.

Yazılı Sınav’da başarılı oldum. Şimdi ne yapmalıyım?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Süreci iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama yazılı sınav olup yazılı sınavda başarılı olan adaylar ikinci aşama olan uygulama sınavına girmeye hak kazanacaktır.

Uygulama sınavı nedir?

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim görmek isteyen öğrencilerimizden 1. aşama olan E-Sınavı başarı ile geçenlerin katılmaya hak kazandığı uygulama temelli proje çalışmasıdır. Öğrenciler kendilerine sunulan tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje tasarımı yaparlar. Tamamlanan projelerini jüri üyelerine belirlenen süre içerisinde anlatırlar. Öğrencilerin kendini ifade edebilme, özgün düşünme, yenilik katabilme, konu ile ilgili bilgi sahibi olma gibi çeşitli becerileri dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

Uygulama sınavı günü yanımda hangi belgeleri getirmeliyim?

1-Uygulama Sınavı Giriş Belgesi: Belgenizi “https://www.deneyapturkiye.org/” adresinden alabilirsiniz.

2-Kimlik Belgesi

Kimlik belgem ve uygulama sınavı giriş belgem yanımda olmadan sınava girebilir miyim?

Kimlik belgesi ve uygulama sınavı giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.

Sınav başlangıç saatinden ne kadar süre önce salona gelmeliyim?

Öğrenci, sınav başlangıç saatinden 30 dk. önce salon bahçesinde bulunmalıdır.

Uygulama sınavı süresi ne kadardır?

Öğrenciler için verilen uygulama sınavı süresi sınav giriş belgesinde yer almaktadır.

Sınavda özel ihtiyaçlarım ile ilgili ne yapabilirim?

Her öğrencinin masasında su bulunacaktır. Tuvalet ihtiyacı veya başka özel bir ihtiyaç durumunda salonda bulunan görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.

Sınav salonuna veliler girebilir mi?

Sınav salonuna veliler alınmamaktadır.

Sonuçlarımı nereden öğrenebilirim?

Sonuçları www.deneyapturkiye.org adresinden öğrenebilirsiniz.

E-Sınav ve Uygulama Sınavı sonunda puanım nasıl hesaplanacak?

Yazılı Sınav puanının % 70’i ve Uygulama Sınavı puanının % 30’u alınarak toplam puanınız hesaplanacaktır.

Sınav günü veliler için tavsiyeniz var mı?

Sınav süresince sınavın yapılacağı alandan ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Sınavın gerçekleştirileceği alanda sosyal mesafe kurallarına dikkat ediniz ve maskenizi takarak geliniz.

Sınavı kazandıktan sonra ne yapmalıyım?

Atölye kayıtları ile ilgili ihtiyacınız olan bilgileri www.deneyapturkiye.org adresinden öğrenebilirsiniz.

Aktif olarak eğitim verilen iller hangileridir?

Deneyap Türkiye’nin ilk faz çalışması kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon olmak üzere 12 ilde açılan ve ikinci faz çalışması kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere 18 ilde açılan Deneyap Teknoloji Atölyelerinde aktif olarak eğitim verilmektedir.

Deneyap Türkiye'nin 3.faz çalışması kapsamında ise Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 ayrı ilde 36 Deneyap Teknoloji Atölyelerinde aktif olarak eğitim verilmektedir. 

Deneyap Türkiye’nin 4. Faz çalışması kapsamında Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak illeri için hazırlıklar devam etmektedir.

Eğitim merkezleri ile ilgili bilgiyi nasıl edinebilirim?

Eğitim merkezlerimiz iletişim bilgileri ve adreslerine linkten ulaşabilirsiniz

Eğitim Merkezi ile yaşadığımız konum arasındaki mesafe oldukça fazla. Herhangi bir servis hizmeti sağlanıyor mu?

Eğitim merkezlerine öğrencinin getirilmesi ve ders tamamlandığında alınması, veli sorumluluğunda olup bu konuda herhangi bir hizmet sağlanmamaktadır.

 

Deneyap Türkiye eğitim programına kimler dâhil olabilir?

Ortaokul grubunda yer almak isteyen öğrencilerden 4. ve 5. Sınıfta okuyanlar, lise grubunda yer almak isteyenler öğrencilerden ise 8. Sınıf, 9. Sınıf ve Lise Hazırlık Sınıfı’nda okuyanlar yazılı sınava başvuru yaparak Deneyap Türkiye Öğrenci Seçme Süreci’ne dâhil olabilir. Öğrenci seçme süreçlerini başarıyla tamamlayan adaylar 36 aylık Deneyap Türkiye eğitim programına katılmaya hak kazanırlar.

Eğitim programına dâhil olmak için nasıl bir süreçten geçilir?

4 ve 5. Sınıfa giden öğrenciler ile 8., 9. Sınıf ve Lise Hazırlık Sınıfı öğrencilerinden eğitim programına dahil olmak isteyenler sınav ile ilgili duyuruyu takip eder ve belirtilen tarihlere kadar başvurularını yaptırırlar. Süreç e-sınav ve uygulamalı sınav olmak üzere iki aşamadan oluşur. Öğrencilerden, ilk olarak e-sınava girmeleri beklenir. Bu sınavdan başarı elde edenler, uygulama sınavına girmeye hak kazanırlar. Uygulamalı sınavı esnasında verilen projeyi tamamlamaları beklenir. Değerlendirmeler sonunda, atölye kontenjanı da göz önünde bulundurularak nihai sonuçlar açıklanır.

Eğitim Programına dâhil olmaya hak kazanan öğrenciden herhangi bir ücret talep ediliyor mu?

Eğitimler ücretsizdir. Deneyap Türkiye projesinde eğitim almaya hak kazanan öğrenciler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

 

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde hangi günlerde eğitim veriliyor?

Eğitimler yüz yüze ve çevrimiçi olarak farklı uygulama biçimleri ile verilmektedir. Öğrenciler yüz yüze alacakları eğitimlerde hafta sonu cumartesi ya da pazar günü, öğleden önce veya öğleden sonra belirlenen seanslardan birini seçerek 4 saat boyunca atölyede eğitim görmektedir. Çevrim içi eğitimler ise hafta içi veya hafta sonu olarak değişiklik göstermektedir. 

 Eğitim başlangıcından nasıl haberdar olacağız?

Eğitimlerin başlama tarihi belli olması halinde ilgili bilgiler www.deneyapturkiye.org adresinden paylaşılacaktır. Ayrıca, cep telefonu numaralarınıza ve e-posta adreslerine bilgi mesajı iletilecektir. Ek olarak, her ders başlangıcında veli toplantısı gerçekleştirilmektedir.

Öğrenci nakil taleplerinin değerlendirme şartları nelerdir?
1-)Nakil talep edilen atölyede uygun kontenjan olması durumu,
2-)Deneyap Teknoloji Atölyeleri 1. Fazı kapsamında 12 İlde, 2. Faz kapsamında 18 İl de,  3. Faz kapsamında ise 27 ilde açılmıştır. Öğrencinin nakil talebinde bulunması durumunda sadece kendi ilinin bulunduğu fazdaki iler arasında yeterli kontenjan varsa geçiş yapma hakkına sahiptir. Fazlar arası geçiş ve İstanbul ili geçişi sağlanamamaktadır. Fazlar arası geçiş yapılamasının nedeni eğitim başlangıç yılları arasındaki farktan kaynaklanmaktadır.
1. Faz Adana, Ankara, Antalya, Alanya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkâri, İzmir, Konya, Manisa, Muğla, Trabzon illerinden oluşmaktadır.
2. Faz Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat, Yozgat illerinden oluşmaktadır.
3. Faz Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Van illerinden oluşmaktadır.
4.Faz: Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak